28 august

Bæredygtige boliger på Frihedslunden.

Af Jesper Werge, jewe@vafo.dk

På søndag er der åbent hus på de første 14 grunde ved Plantagevej i Jelling. På sigt er det planen, at der ialt skal bygges 30 lavenergihuse på området ved Plantagevej

JELLING – Et helt nyt boligområde er så småt ved at tage form sydvest for Jelling. Gravemaskinerne er allerede i gang på nordsiden af Plantagevej, og syd for vejen er der nu byggemodnet til etape 1 på Frihedslunden, som den nye vej hedder.

– I første omgang er der udstykket 14 grunde, men jeg vil tro, at vi i løbet af et års tid eller to kan sætte gang i etape to, der kommer til at rumme 16 grunde, forklarer Bo Harder, som er indehaver af LokalboligVejle, der formidler grundsalget på området.

Det er gårdejer Knud Nielsen, der ejer det jord, som Frihedslunden nu bliver kreeret på. Han er selv bosat på gården Frihedslyst, der ligger længere ned ad Plantagevej.

I dialog med købere
Hele projektet hedder – som vejen – Frihedslunden, og det navn bunder i en historie fra krigens tid, hvor et britisk jagerfly styrtede ned efter at være blev beskudt af et tysk fly.

– Den første grund er allerede solgt, og vi er i dialog med yderligere et par interesserede købere, som overvejer at slå til, forklarer Bo Harder, mens han viser rundt i området.

De 14 udstykninger koster i prislejet fra 495.000 til 725.000 kroner, og størrelsesmæssigt befinder matriklerne sig på mellem 928 og 1277 kvadratmeter. Mens pris og størrelse hænger ikke nødvendigvis sammen.

– Det handler også om beliggenhed, og vi ved bare af erfaring, at det er attraktivt at bo ud til åbne vidder. Og det afspejler sig i prisen, understreger ejendomsmægleren.

Forventer hurtigt salg
Bo Harder forventer ikke, at der kommer til at gå lang tid, førend det første hus begynder at blive etableret.

Der er det lidt særlige ved Frihedslunden, at der ikke er ført fjernvarme til området. Og det er der en helt særlig årsag til.

– Der bliver tale om lavenergihuse, som eksempelvis kan blive opvarmet via jordvarme og varmepumper. Fordelen ved den slags boliger er, at de driftmæssigt bliver markant billigere end mere konventionelle huse, som har nogle år på bagen, fortæller Bo Harder.

En attraktiv by
Faktisk er det så meget billigere at bo i et lavenergihus, at det set over et længere perspektiv sagtens kan blive en god forretning at skifte den nuværende hus ud med en bolig på Frihedslunden.

– Desuden er Jelling i mine øjne et yderst attraktivt område, fordi det er koblet så godt sammen med Vejle. Det er min oplevelse, at der er mange, som gerne vil bo i Jelling, understreger Bo Harder.

Det nye boligområde er ideelt forbundet med selve Jellings kerne via et stisystem, og der er ikke langt til hverken institutioner, skoler eller indkøbsmuligheder.

Der er åbent hus – eller åben grund, om man vil – fra klokken 12 til 13 på søndag.