Historien bag


Jelling, er en by med meget historie bag sig, dels er der gentagne gange forsket i den tidligere kongebys historie gennem udgravninger af gravhøjene og fund fra fortidens minder. Danmarks Dåbsattest, Kong Gorm den Gamle, hans kone Thyra og deres søn Harald Blåtand er vel det Jelling er mest kendt for. Der er i nyere tid blevet bygget et museum, Kongernes Jelling, over for Jelling Kirke hvor den kendte historie fra den barske Vikingetid illustreres. Det er bestemt et besøg værd.

Jelling gik, sidst i 1800-tallet, fra at være en bondeby til at blive en stationsby da Vejle-Give Jernbaneselskab etablerede en bane mellem Vejle N. og Give og hermed opstod Jelling Station, som den dag i dag består og benyttes med forbindelse til Vejle og Give.

Frihedslunden:
Under 2. verdenskrig, 9. april 1944, blev et RAF-fly under en stor minelægningsoperation, skudt i brand over Jelling ved midnatstid. Det blev ramt af en tysk natjager.

Flyet eksploderede kort før det styrtede ned på Fårup Mark, lige uden for Jelling, eller mere præcist, marken hvorpå udstykningen Frihedslunden er i dag. Flyet var et Lancaster B.MKI og var 21 meter langt og med et vingefang på 31 meter. Hele besætningen omkom og blev begravet i Esbjerg. Der er herefter rejst en mindesten til ære for de faldne soldater, stenen står på Fårupvej, for enden af Fårupgårdvej.

Elly Nielsen foreslog ”Frihedslunden” som er vindernavnet bland en række forslag i en udbudt navnekonkurrence, i forbindelse med navngivning af udstykningen. Dommerkomiteen bestod af to ejendomsmæglere på projektet og navnet har derefter været forelagt stedsnavnsudvalget i Vejle Kommune, som har godkendt det. Elly har fortalt at hun fik ideen til navnet pga. flystyrtet på stedet og fordi udstykningen er tiltænkt et frit byggeri. Dertil kommer at da hun og hendes mand i 1957 købte gården, hvorfra jorden udstykkes, hed den ligesom i dag, Frihedslyst. Som søn af gården, overtog Knud Nielsen ejendommen i 1986 og har siden drevet økoloigsk landbrug på jorden.